Diyetisyen, yemek yazarı ve “Her Gün Akdeniz: İyi Hissettiren Yemek için Basit, İlham Veren Tarifler” kitabının yazarı Sheela Prakash, Akdeniz tipi beslenmenin basit, sağlıklı ve lezzetli olduğu konusunda ısrar ediyor.
Business Insider’a konuşan Prakash, “Her zaman devasa kaselerde makarna yemiyorlar. Her öğüne sebze katıyorlar. Porsiyonlar daha küçük; çok fazla balık, sağlıklı yağlar, zeytinyağı ve bal tüketiyorlar. İyi besleniyor ve yemeklerinin tadını çıkarıyorlar. Bu sadece yemek yemekle ilgili değil, bu yemeğin keyfi.” dedi.
Diyetisyen, markette ve pazarda kolayca bulunabilecek temel gıdalardan besleyici, lezzetli yemekler hazırlamak için kullandığı ve dört maddeden oluşan tipik alışveriş listesini şu şekilde paylaştı…
K VİTAMİNİ İÇİN YEŞİLLİKLER
Prakash, her alışveriş gezisine ağırlıklı olarak ürün bölümüne odaklanarak ve mevsim sebzelerini doldurarak başladığını söyledi.
Alışveriş gezilerinin temel öğelerinden biri yapraklı yeşillikler, özellikle de her öğüne kullanışlı, sağlıklı bir yan katan önceden yıkanmış salata yeşillikleri.
“Hazırlamam gerekmiyor, pişirmem gerekmiyor. Akşam yemeğimde veya yeşillik salata yerken öğle yemeğimde sebze yememem için hiçbir mazeret yok” dedi.
Yeşiller, yaşlandıkça beyninizi korumak gibi faydalarla bağlantılı olan K vitamini, kalsiyum ve demir gibi mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir.
Kullanılacak tarif: Yeşilleri basit bir salata sosuyla bir kaseye atın ve tadını çıkarın.
LİMON YEMEKLERİNİZİN LEZZETİNİ VE BESİN DEĞERİNİ ARTIRIR
Prakash, ürün reyonundan ayrılmadan önce, çeşitli yemeklere parlaklık ve karmaşıklık katmak için limon stokladığını söyledi.
“Yemeklerimin tadının lezzetli olmasını sağlamak için kullanabileceğim çok yönlü bir malzeme” dedi.
Sebzelere asit eklemek, lezzeti artırmaya ve yemeğe iştah açıcı umami notaları katmaya yardımcı olabilir, et içermeyen, besin açısından yoğun, lezzetli bir yemek hazırlayabilir (Akdeniz diyetinde ölçülü olarak yenir). Yemeklerinizdeki ekstra zip, işlenmiş veya paket malzemelere veya ilave tuz veya şekerlere güvenmenize gerek kalmadan yemekten sonra kendinizi tatmin etmenize yardımcı olabilir.
Limon aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen iyi bir C vitamini kaynağıdır.
Kullanılacak tarif: Zeytinyağı ve biraz bal ile birleştirerek salata sosu yapın.
KONSERVE FASULYE HARİKA BİR PROTEİN VE LİF KAYNAĞIDIR
Marketin raflı reyonuna geçen Prakash, mutfağında hem konserve hem de kurutulmuş her türlü fasulyenin düzenli rotasyonla bulunduğunu söyledi.
“Her fasulye iyi bir fasulyedir. Akşam yemeğinize anında protein ve lif ekleyebilirler ve öğle yemeğinde benim için her zaman kurtarıcıdırlar” dedi.
Fasulye, insanların 100 yaşına (hatta daha da ilerisine) kadar yaşama ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerde yaygın olarak yenildiği için uzun ömürlü süper yiyecek olarak bile adlandırılıyor.
Kısa vadede, daha fazla fasulye yemenin sindiriminizi sağlıklı tutma ve yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olma gibi faydaları vardır.
Kullanılacak tarif: Hızlı, sağlıklı bir yemek için bir kutu nohut veya beyaz fasulyeyi açın ve kalan sebzeler, soslar veya soslarla karıştırın.
FARRO, LEZZETLİ VE BESİN DEĞERİNE SAHİP BİR TAM TAHILDIR
Kilerin olmazsa olmazlarını tamamlayan Prakash, sıklıkla bir İtalyan tahılı olan farro formundaki sağlıklı karbonhidratlara yöneldiğini söyledi.
“Ben sadece dokusunu seviyorum, gerçekten cevizli ve yemesi çok tatmin edici. İnsanı doyuruyor” dedi.
Tavuk gibi yağsız bir protein kaynağının, özellikle de soslu yemeklerin demirlenmesi gibi, pirinç veya makarna gerektiren tariflerde kullanılabilir, böylece tahıllar tüm bu lezzeti emebilir.
Beyaz pirinç gibi daha rafine tahılların aksine farro, protein, lif, B vitaminleri ve magnezyum gibi besinlerle doludur.
Kullanılacak tarif: Büyük bir tencerede tuzlu suda makarna pişirir gibi pişirin, ardından beyaz peynir, salatalık ve domatesle Akdeniz tahıllı salata yapın.
GÜNDEM
04 Ekim 2024SPOR
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024SPOR
04 Ekim 2024SPOR
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024GÜNDEM
04 Ekim 2024